Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, eğitim modelleri de değişmeye başladı. Eğitim materyalleri dijitalleşmeye yani elektronik ortama geçirilmeye başlandı. Sınıflarımıza akıllı tahtalar girdi. Bu yazıda ise belki de hiç duymadığınız, Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler’den (KAÇD) bahsetmek istiyorum. Bu dersler sayesinde özlemini çektiğiniz öğrencilik yıllarınıza geri dönebilirsiniz. Ne demişler? Öğrenmenin yaşı yoktur değil mi?
KAÇD, bir uzaktan öğrenme modelidir. Bu modeli sanal bir üniversite olarak düşünmek yanlış olmaz. Bu sanal üniversitede okutulan birçok ders var. KAÇD sisteminde her ders, sanal bir sınıf ortamında işlenir. Her sınıfta ise birkaç eğitmen ve milyonlarca(!) öğrenci var. Amaç, derinleşmek istediğiniz bir konu hakkında 10-12 hafta süresince sanal bir eğitim almanızdır. Dilediğiniz derslere kayıt olabilir, ne zaman müsait olursanız da dersleri takip edebilirsiniz. Ne tür dersler olabilir derseniz; fotoğrafçılık, sanat tarihi, astroloji, evrim, programlama, organik tarım, matematik, yapay zeka ve daha aklınıza gelebilecek bir sürü şey.
Peki KAÇD modeli nasıl çalışır? Bu modelde iki aktör vardır: Eğitmen ve Öğrenciler. Eğitmen anlatmak istediği konu hakkında haftalık ders içeriğini oluşturmakla yükümlüdür. Her hafta, sisteme yeni videolar ve metinler yükler. Tabii ki küçük quizler, sınavlar ve ödevler de olmadan olmaz. Eğitmenler, Dünya’nın en iyi üniversitelerinde çalışan hocalardan oluşur. Düşünsenize, MIT’de bir hocadan sanal da olsa bir ders öğrenme fırsatınız var. Müthiş değil mi? Bir diğer aktör ise öğrenciler. Herhangi bir derse kayıtlı olan milyonlarca öğrenci, bu dersin gereklerini yerine getirmekle yükümlüdür. Verilen quiz, sınav ve ödevlerden not alırlar. Her dersin bir geçer notu vardır. Bu geçer notu alabilmek, öğrenciler için güzel bir motivasyondur. Burada unutmamak lazım ki, tüm sorumluluk kişinin kendisindedir. Yani kişi ne kadar öğrenmek isterse o kadarını öğrenecek, tıpkı gerçek bir sınıfta olduğu gibi. Eğer ben takip ettiğin dersin hakkını veririm diyorsanız, belli bir ücret karşılığında sertifika sahibi bile olabilirsiniz. Bu tür sertifikaları, Özgeçmiş bilgilerinize eklemeniz de mümkün hafife almamak lazım.
KAÇD, etkileşimli bir platformdur. Her dersin bir forumu vardır ve bu forumda öğrenciler ve eğitmenler bir araya gelerek çeşitli konularda fikir alışverişinde bulunabilirler. Örneğin, ödevi yapmaya koyuldunuz fakat yapamıyorsunuz, bir noktayı anlayamadınız. Foruma yazıyorsunuz ve bir arkadaşınız size yardımcı oluyor. KAÇD’nin yurtdışında epey popüler bir oluşum olduğunu hatırlatmakta fayda var. Aynı bölgede yaşayan öğrenciler forumlarda tanışarak, fiziksel olarak da bir araya gelerek beraber takip ettikleri dersler hakkında tartışabiliyorlar. Yani bir noktada, sanal ortam gerçek bir ortama da dönüşebiliyor.
KAÇD modelinde, derslerin büyük bir çoğunluğu ingilizce olarak işleniyor. Her videoyu ingilizce altyazılı olarak izlemek ve videoları yavaşlatıp izlemek de mümkün. Az-çok ingilizce bilginiz varsa, veya ingilizcenizi ilerletmeyi düşünürseniz bu derslere muhakkak göz atmalısınız. KAÇD tarzında ders veren birçok kuruluş var, Coursera ve Edx bunlardan sadece ikisi. KhanAcademy ise gerek türkçe gerek de türkçe altyazılı videoları ile iyi bir eğitim veriyor.
KAÇD modelinde herkes, istediği zaman, hem ücretsiz hem de kaliteli bir eğitimi istediği yerden alabilir. Bu modelde, dersleri düzenli takip edebilmek ve sürekliliği sağlamak çok önemli. Bir-iki hafta derste ne oluyor bitiyor diye bakmazsanız, o dersin sonu asla gelmiyor. Bizzat denenmiş ve onaylanmıştır 🙂 Önerim şudur ki: ders seçin, kaydolun, derse her hafta 3-4 saat ayıracağım deyin ve sonunu getirin!
Aralık 2015 Paros Dergisi’nde yayımlanan yazım.