tp-link-repeater-problems

Modem üzerinde hiçbir ayar değiştirmediğim halde, bir gün internete bağlanırken sorunlar yaşamaya başladım. Daha önceden sorunsuz internete bağlanırken, bu sene iki farklı modemde bu bağlantı problemi oldu. Problemin kendisi çok enteresan, anlatması da bir o kadar güç. Yani kökten bir internete girmemezlik yoktu, aşırı bir yavaşlık geldi ve sitelere bazen girebilir bazen giremez duruma geldim. Diyelim bir sayfa açılmıyordu, aynı sayfaya tekrar girmeye çalıştığımda açılıyordu. Yani aynı siteye bazı bazı girerken, bazı bazı da giremiyordum.

TTNet müşterisiyim, ama hiçbir sorunumu onlarla kolay kolay çözemiyorum. Başta sessiz kalarak yardımcı olmalarını bekliyorum. Tuşa bas, modem açık değil mi, tekrar başlattım diyince yok siz gene başlatın gibi adımlar.. Sonrasında ben bilgisayar mühendisiyim teknik konuşan birine bağlayın beni demek durumunda kalıyorum 🙂 Sonuç gene değişmiyor ya, neyse…

Gelelim bizim orijinal probleme.. Ara ara bağlantı olduğuna göre, problemin büyük ihtimal modemden kaynaklanacağını düşündüm. TTNet’i aramak yerine, kendim çözersem çözerim yoksa başka bir modem ile denerim diye düşünüyordum. Problemi yaşadığım ilk modem AirTies marka bir modemdi, modem ayarlarından sadece Google DNS ayarlarına (8.8.8.8 ve 8.8.4.4) dönmek sorunumu çözdü. Yani DNS’ten kaynaklı sitelere giremiyormuşum her ne hikmetse. Malum gündem coşkulu, hangi siteye girip girmeyeceğimiz anlık olarak değişiyor.

Sonra aynı problem karşıma ZyXEL VMG3312-B10B modeminde çıktı. Başta problemin çözümünü bildiğim için, hemen gittim DNS ayarlarını değiştirdim. Ama hiçbir sorunum çözülmedi. Siteler hala yavaş açılıyordu, o da bazen. Bu durum gerçekten çileden çıkarıcı bir durum. Kablosuz internet kullanmaktan bıktığım için, mobilden bağlanarak sınırlarımı zorladım. Modem markasını araştırınca, kötü bir marka olduğunu anlamak zor olmadı. Zaten TTNet ile internet sözleşmesi yaparken, bu modemi hediye etmişlerdi. Başta dedik ne güzel ya modem masrafı yapmaya gerek kalmadı. Ne bileyim böyle aşırı kaliteli bir modem. Forumlarda okumadığım sayfa kalmadı sanırım sorunu çözmek üzere. Sonra gene kolları sıvadım ve başladım modemim muhteşem ayarlarını kurcalamaya.

Öncelikle modemin kendine ait “üstün” bir güvenlik duvarı var. Hiçbir şeye izin vermiyor olabilir! Güvenlik > Güvenlik Duvarı menüsünden, hemen devre dışı bırakın bunu. Ethernet üzerinden bağlantıyı bu adım normale döndürecektir. Kablosuz kullanmak isteyenler benle kalsın. Ağ Ayarı > Kablosuz menüsünden, Kanal değerini otomatikte bırakmamak gerekiyor. Kanal menüsü hizasında “Daha fazla” bağlantısına tıklayın. Kontrol Yanbant ayarını “Üst” olarak seçin. Daha sonra da Kanal ayarını 11 olarak sabitleyin. “Uygula” diyerek ayarları etkin hale getirin. Artık bu ayardan sonra, bağlantı sorununu aşmış olmanız gerekiyor. Aynı modemden kaynaklı bu problemi iki kere bu şekilde çözdük. Eğer siz de şanslıysanız, şu aşamada sorun kalmamıştır.

Arkadaşlarım aynı sorunu yaşadıkları için birçok kere TTNet ile iletişime geçmişler. Sorun çözülmediği gibi saçma sapan cevaplar bile almışlar. Mesela bir tanesi “Bilgisayarda DNS ayarlarını değiştirirseniz, modemin de DNS ayarları değişir.” Ha canım, bence de öyledir, çok mantıklı! Herkese TTNet Müşteri Hizmetlerine muhtaç kalmayacağı günler diliyorum…